logo sp4 4

Udostępnij

Światowy Dzień Jabłka
Te owoce dostarczają nam mnóstwo witamin i energii! Kto z nas ich nie lubi? Jedni lubią słodkie, inni kwaśne, kruche, twarde, soczyste… Każde jabłuszko zawiera 10% CUKRU.

Dlaczego warto jeść jabłka?
Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.
Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.
Światowy Dzień Jabłka ma zachęcić (zwłaszcza najmłodszych) to jedzenia jabłek.
W naszej szkole również obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka.
Uczniowie klas I- III wyklejali wcześniej przygotowane szablony jabłek z kolorowej bibuły.  Każde jabłko znalazło swoje miejsce na gałęziach jabłoni w szkolnej świetlicy.
Starsze klasy przygotowywały jabłka – obieranie, krojenie – tak przygotowane jabłka były wykorzystane do świeżo pieczonych  racuchów. Cała społeczność szkolna mogła spróbować wypieków naszych niezastąpionych Pań.
Niektórzy uczniowie pierwszy raz mogli spróbować pieczonego jabłka prosto z ogniska.
Tego dnia również odbył się kiermasz ciast – szarlotek. Cały dochód z kiermaszu został przekazany na zagospodarowanie szkolnego patio w ramach projektu ekologicznego. Bardzo dziękujemy K.Olejnik, A.Pacer, M.Marciniak, Z.Staniszewskiej, W.Dawid,

W.Kowalczyk, W.Krugły, I.Lasota-Kowalska, I.Pędziwiatr