22 października 2019 roku uczniowie klasy 5 w ramach projektu edukacyjnego pt. „Warunki naturalne i historia Nowogardu” uczestniczyli w zajęciach plenerowych. Głównym celem wyjścia było zapoznanie się uczniów z zabytkami Nowogardu. Uczniowie mieli za zadanie zebranie informacji na powyższy temat oraz wykonanie fotografii oglądanych zabytków. Druga część zajęć odbyła się w Miejskiej Bibliotece Publicznej. Wystawę pt. „Nowogard na starych fotografiach” przedstawił uczniom miłośnik historii Nowogardu Pan Franciszek Karolewski.
Od października rozpoczęły się zajęcia koła języka angielskiego dla klasy 5. Uczniowie pracują z ogromnym zaangażowaniem i chętnie rozwijają swoje umiejętności językowe. Efektem ostatnich prac jest krótki teledysk w języku angielskim, na którym grupa piątoklasistek wcieliła się w rolę raperek. Zachęcamy do obejrzenia teledysku dołączonego do artykułu.
Uczniowie niemal nie rozstają się ze swoimi smartfonami. Aby zachęcić ich do korzystania z dobrodziejstw technologii również do nauki zostali oni zapoznani z darmową aplikacją Quizlet, z której mogą korzystać na telefonie lub na komputerze.
Quizlet jest wykorzystywany na lekcjach języka angielskiego. Uczniowie korzystają z aplikacji na swoich smartfonach, na ustalonych wcześniej zasadach. Quizlet wykorzystano m.in. na powtórkach z działu lub w ramach ćwiczeń utrwalających poznane słownictwo i zwroty.
Wykorzystanie technologii na zajęciach zwiększa motywację uczniów do nauki i ich zaangażowanie w opanowanie poznanego materiału. Uczniowie kształtują także kompetencje cyfrowe i świadomie wykorzystują technologię do nauki. Efektem pracy z aplikacją było lepsze opanowanie ćwiczonego słownictwa i zwrotów, co było widoczne na sprawdzianach w poszczególnych klasach.
„wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali"
(Jan Paweł II)
Szkoła jest miejscem, w którym młody człowiek uczy się szacunku do drugiego człowieka, to czas i miejsce odnajdywania swojej tożsamości oraz przestrzeń wrażliwości na potrzeby innych ludzi. Dlatego właśnie szkoła jako placówka oświatowa jest najlepszym miejscem aby propagować pośród młodych ludzi ideę wolontariatu.
Głównym celem naszej grupy K 2 – jest ukazanie piękna idei pracy na rzecz drugiego człowieka i postawy wolontariatu, jako cichej i twórczej działalności dającej dobro, dającej siebie samego drugiej osobie. Nauka dzieci i młodzieży odpowiedzialności oraz współpracy w grupie, w tym właściwego przewidywania i planowania efektów podejmowanych inicjatyw. Poprzez kształtowanie postaw empatii, altruizmu, wrażliwości jak i otwartości na potrzeby innych ludzi oraz otoczenia. Popularyzacja wolontariatu jako codzienności, poza tym tolerancji oraz poszanowania godności każdego człowieka a także inspirowanie do twórczego myślenia i kreatywnego działania.
„WZMOCNIJMY WOLONTARIAT NA TERENIE GMINY NOWOGARD"
W dniu 10 października 2019 roku Nasz Szkolny Wolontariat „K2” miał zaszczyt reprezentować naszą szkołę podczas I Nowogardzkiego Forum Wolontariatu, zorganizowanego w Szkole Podstawowej nr 2 im. M. Konopnickiej
Udział w Forum stał się wyjątkowym miejscem spotkania najmłodszych lokalnych aktywistów Gminy Nowogard oraz przedstawicieli lokalnych organizacji, instytucji i placówek. Spotkanie stało się okazją do opowiedzenia o już podjętych działaniach wolontariackich, oraz okazją do wymiany doświadczenia w obszarze wolontariatu a tym samym doskonaleniem warsztatu pracy na rzecz drugiego człowieka i lokalnego środowiska.
W ramach spotkania nasza grupa „ K2” poprowadziła warsztat społeczno-obywatelski na temat Hejt- dialog, rozmowa czy mowa nienawiści ? oraz zaprezentowaliśmy działania grupy skierowane do społeczności uczniowskiej naszej szkoły. Podczas giełdy pomysłów, zostaliśmy nagrodzeni II miejscem w ramach uczestnictwa w Forum Wolontariatu
Dziękujemy organizatorom i Dyrekcji Szkoły Podstawowej nr 2 im. M. Konopnickiej za możliwość udziału w spotkaniu, oraz wyjątkowe chwile które na długi czas pozostaną w naszej pamięci.
Uczniowie klasy 5 organoleptycznie badali obecność wody w tkankach oraz zawartość tłuszczów przy użyciu moździerza w składnikach pokarmowych w jabłku, nasieniu fasoli, orzechach, kaszy, serze żółtym czy plasterku szynki i innych produktach przyniesionych na lekcję.