Wykrywanie skrobi i tłuszczów w składnikach pokarmowych.

Skrobia pełni bardzo ważną funkcję we właściwym działaniu jelita grubego a także sprzyja rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej w jelicie grubym, a jej obecność ma bardzo pozytywny wpływ na prawidłowy przebieg metabolizmu w organizmie. Skrobia to najważniejszy polisacharyd (czyli cukier) zapasowy u roślin. Czy występuje zatem w każdym owocu i warzywie?
Aby to sprawdzić wystarczy wybrać produkty spożywcze, które chcemy zbadać oraz jodyna (płyn Lugola). Co się stanie z wybranymi rzeczami, gdy naniesiemy na nie kroplę jodyny? Sprawdźcie sami, uczniowie klasy 7 już to zrobili…
Ponadto zbadali także obecność tłuszczów, czyli energetycznych składników naszej diety w wybranych produktach spożywczych. W tym celu na białej kartce miażdżyli za pomocą tłuczka kawałki żywności, a potem obserwowali tłuste plamy pozostawione przez nie…

Zachęcamy do eksperymentowania.